Werken als 15-jarige? Dit zijn de beste opties om geld te verdienen

Op zoek naar bedrijven die 15 jarigen aannemen? Dit zijn de beste deze opties om geld te verdienen als je 15 jaar bent.

Werken op jonge leeftijd kan veel voordelen bieden, zoals:

  • Leren over de verantwoordelijkheid van werk
  • Inzicht in de waarde van geld verdienen
  • Leren geven, sparen, uitgeven en budgetteren
  • Geld verdienen voor doelen als studeren of de aankoop van een auto.

Er zijn veel werkgevers die online banen hebben voor tieners en in het hele land die werknemers aannemen vanaf 15 jaar.

Maar eerst is het belangrijk om de regels rond banen voor kinderen onder de 16 te begrijpen. Voor werknemers van 15 jaar gelden andere arbeidswetten dan voor werknemers vanaf 16 jaar.

Bedrijven die 15-jarigen aannemen

Veel bedrijven zijn bereid om verantwoordelijke 15-jarigen aan te nemen voor werk. Ook is er zelfstandig werk dat je als 15-jarige kunt doen.

De drie belangrijkste soorten bedrijven die bereid zijn jongere werknemers aan te nemen zijn:

  • Restaurants
  • Supermarkten

We hebben een lijst samengesteld van bekende bedrijven die 15-jarigen aannemen. Als er een bij jou in de buurt is, kun je daar misschien een baan krijgen.

Wat is het uurloon van een 15-jarige?

Wat kun je per uur verdienen als 15-jarige? We deden onderzoek naar bedrijven en hun uurloon*.

BedrijfUurloon
Albert Heijn€5,19
Aldi€4,44
Burger King€5,46
Dirk van den Broek€4,94
KFC€8,00
Jumbo€4,99
La Place€4,95
LidlOnbekend
McDonald’s€6,00
New York Pizza€3,35
Plus€3,66
*Informatie over uurloon gevonden op de websites van de bedrijven. Tarieven kunnen veranderen afhankelijk van franchise en locatie. Neem contact op met je plaatselijke vestiging voor specifieke tarieven.

Restaurants die 15-jarigen aannemen

Deze lijst is slechts een voorbeeld. Er zijn meer nationale restaurantketens die 15-jarigen in dienst nemen.

1. Burger King

Burger King heeft 70 vestigingen en neemt 15 jarigen aan. Informeer bij de plaatselijke vestigingen voor meer details.

De flamegrilled hamburgers zijn een grote trekpleister voor klanten en werknemers. Je kunt in een van hun fastfoodrestaurants werken als schoonmaker of in andere functies.

2. Kentucky Fried Chicken

KFC heeft meer dan 66 vestigingen in Nederland en meer dan 22.000 locaties wereldwijd. Mensen kunnen er gewoon geen genoeg van krijgen!

KFC-restaurantlocaties op sommige plekken nemen 15-jarigen aan als klantenservice medewerker of in de schoonmaakploeg.

3. La Place

La Place heeft meer dan 71 vestigingen in Nederland.

Met 15 jaar ruim je de tafels af en maak je het buffet netjes en het andere moment smeer je een lekker broodje, mix je een smoothie of serveer je een salade.

4. McDonald’s

Er is vast wel een McDonald’s restaurant bij jou in de buurt. Ze hebben alleen al in Nederland meer dan 250 locaties.

Je kunt bij McDonald’s op 15-jarige leeftijd beginnen met werken op de meeste locaties. Je wordt aangenomen voor verschillende banen zoals serveren en restaurantonderhoud.

5. New York Pizza

New York Pizza heeft 233 vestigingen in Nederland.

Als 15 jarige ga je waarschijnlijk aan het werk als binnenmedewerker. Dat betekent dat je de pizza’s gaat toppen (dingen erop doen) en pizza’s uit de oven scheppen.

Supermarkten die 15-jarigen aannemen

Deze supermarkten nemen 15-jarigen aan om in hun winkel te werken. Weet dat de arbeidswetgeving van invloed kan zijn, hierdoor kun je als 15 jarige vaak alleen aan het werk in de vulploeg.

6. Albert Heijn

Albert Heijn heeft in Nederland 895 winkels, met vrijwel altijd een vestiging jou in de buurt. Met 100.000 werknemers is AH een van de grootste werkgevers van Nederland.

7. Aldi

ALDI heeft in Nederland ongeveer 500 winkels. Het bedrijf is één van de belangrijkste spelers op het vlak van detailhandel in Europa.

8. Dirk van den Broek

Dirk van den Broek heeft in Nederland 131 winkels. De meeste winkels zijn de vinden in en rond de Randstad.

9. Jumbo

Jumbo heeft in Nederland 687 winkels. Daarmee is het de op één na grootste supermarktketen van Nederland.

10. Lidl

Lidl heeft in Nederland 440 winkels. En is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld.

11. Plus

Plus heeft in Nederland 550 winkels. 400 worden gerund door zelfstandig ondernemers, 150 vestigingen zijn filialen. Tot en met 2025 worden 300 Coop winkels omgebouwd tot Plus.

Werk waarmee je kunt starten vanaf 14 jaar oud

Oppassen

Zijn er veel jongere kinderen in je buurt of je familie/vriendenkring? Waarom niet een oppasbedrijf beginnen?

Natuurlijk zijn er vaardigheden die je moet hebben als je oppas wilt worden. Je moet goed met kinderen kunnen omgaan en graag voor ze zorgen.

Je moet ook volwassen en verantwoordelijk zijn. De meest succesvolle oppassers zijn degenen die zowel ouders als kinderen waarderen.

Ouders geven de voorkeur aan een oppas die gedisciplineerd met hun kinderen omgaat en verantwoordelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Kinderen geven de voorkeur aan een oppas die met hen omgaan en spelen.

Je kunt reclame maken voor je oppasbedrijf via sociale media, op een buurtapp, of door e-mails te versturen. Je zou ook flyers kunnen uitdelen aan huizen in de buurt.

Maak jezelf bekend door vrienden van je ouders en familieleden te vertellen dat je werk zoekt. Stel van tevoren je uurloon vast, zodat je weet wat je ouders moet vertellen over je tarieven.

Veel oppassers rekenen ook een hoger tarief voor het oppassen op meerdere kinderen. Als je van kinderen houdt, kan dit een geweldig bedrijf voor je zijn.

Honden uitlaten

Hondenuitlater zijn kan een ander goed bedrijfsidee zijn. Als er veel honden in je buurt zijn, zou je kunnen aanbieden ze uit te laten.

Bepaal je uurtarief en adverteer bij hondenbezitters bij jou in de buurt. Als de honden met andere honden overweg kunnen, zou je drie, vier of meer honden tegelijk kunnen uitlaten. Dit zal je inkomen verhogen.

Als je goed bent met honden en verantwoordelijk kunt zijn bij het uitlaten, dan is dit misschien het bedrijf voor jou.

Gras maaien

Doe je graag tuinwerk? Wat dacht je ervan om een grasmaaiersbedrijf te beginnen? Je moet eerst toestemming van je ouders krijgen om hun grasmaaier te gebruiken. Of je koopt er zelf een.

Adverteer bij buren door flyers uit te delen. Bied aan om hen dit vervelende karwei uit handen te nemen. Verdien daarbij wat geld.

Auto’s wassen

Een klusje waar mensen moeilijk tijd voor kunnen vinden is het schoonmaken van hun auto. Je zou een mobiel autowasbedrijf kunnen beginnen en hen uit de brand helpen. Dit is hoe dat zou werken.

Je zou naar het huis van elke klant gaan om hun auto te wassen in het weekend of nadat ze thuiskomen van hun werk. Dit is altijd een leuk voordeel voor klanten.

Eerst zou je de binnenkant schoonmaken; afval verwijderen, stofzuigen en de binnenkant van de ramen wassen. Daarna gebruik je de slang en het water van de klant, jouw zeep, emmer en lappen en maak je de buitenkant van de auto schoon.

Zorg ervoor dat je ook handdoeken meeneemt om hem af te drogen als je klaar bent.

Kies een uurtarief dat ervoor zorgt dat je genoeg geld verdient om de werktijd en reistijd te dekken. Adverteer je diensten op een buurtapp, via flyers, of door familie of vrienden om zaken te vragen.

Conclusie

Als je jonger bent dan 16 jaar, zijn er genoeg mogelijkheden om te werken. Zorg er alleen voor dat jij – en je werkgever – de richtlijnen voor jeugdwerkers volgen.

Als je jonger bent dan 16 en geïnteresseerd bent in werken om geld te verdienen, overweeg dan bovenstaande banen. Elk type baan geeft je waardevolle vaardigheden en ervaring.

Plaats een reactie